Kontufolk -festivaali, 25.-26.7.

"Täällä on ihmisen hyvä olla."

Näin totesi Konnunsuon Juhlaladon lavalta Ville Leinonen. Tunnelmasta, puitteista ja vastaanotosta vaikuttuneen taiteilijan lailla hyvin moni Joutsenon tienoon asukas tuntuu jakavan Kontufolk ry:n näkemyksen kerta kaikkisen miellyttävästä kesäviikonlopusta. Kauempaaki ovat tulleet. Siispä jällein syntyi päätös heittäytyä festariurakkaan, nyt jo viidettä kertaa.

Perfektionistisella pieteetillä rakennetulla äänentoistolla raikaa taas ilmaisuvoimainen musiikkitarjonta. Folk -henkeä, sillain kun myö se käsitetään, ilmennetään jälleen yhtä lailla ympäristötaiteen, performanssin, teatterin ja tarinankerronnan konstein.

Festari sai alkunsa joutsenolaisen kaveriporukan elokorjuujuhlan kohdetessa Saimaan Ammattikorkean Kuvataidelinjan hörhöt ja kansainvälisen nuorisotyön. Sekä homman luonteikkaan päähenkilön, Konnunsuon Juhlaladon. Uusperinteikkään juhlan orgaanisesti rehottavaa konseptia on hellästi ohjailtu vuosvuodelta mahdollisimman kattavasti tarjoamaan kestävää elämyksellisyyttä eri vinkkeleistä kesäjuhlan ajatusta lähestyville ihmisille. Pyrkimättä väkisin miellyttämään, ei mitään naminamia kun pitelemätöntä asiaa suotuisalla tulokulmalla. 

Lavalle, pihalle ja kenties pellollekin saapuu tänäkin vuonna esiintymään jos jonkinlaista artistia. Kertakaikkisen omintakeinen Absoluuttinen Nollapiste on bändejä, joiden nousemisesta Juhlaladon lavalle järjestäjäporukka on haaveillut alusta pitäen. Tänä vuonna toive toteutuu. Jo huimat 23 vuotta sitten perustettu yhtye ei mahdu määritelmiin, siispä se täytyy kokea.

Myöskin suomalais-beniniläinen Helsinki-Cotonou Ensemble kokoaa hyväntuulisen joukkonsa Suomen-kiertueelle, meidän onneksemme. Funkia, afrobeatiä ja jazzia yhdistelevä poppoo laittaa kihtisimmätkin tanssijalat vipattamaan ladon kesäillassa. Oulun maalta Konnunsuolle taas karauttaa monipäinen kollektiivi Punaisen kuningattaren periaate. Luvassa on laadukasta progemeininkiä, ihanaisen matalalla naisäänellä höystettynä. Paikallisväriä festareille tuo mm. funkahtava Salonen & Syrjäytyneet sekä menestyksekkäästi uudistunut Kuuma Muusa. Nähdäänpä ladon hellässä huomassa sellaistakin kuin Aurinkokettu, Kari Tapiiri sekä Talmud Beach.

Neljänä aiempana tulemisenaan ihmisläheinen häppeninki on kerännyt lojaalin kannattajajoukon, enää omalla riskillä talkoovoimin järjestäminen ei pelota ihan niin paljoa. Kartamme suomalaisten tapahtumien syöpiä: rahastamista, kyttäämistä ja kaikennäköistä tuuppimista. Isompia tapahtumia kiertäneitä teinejä on hämmentänyt ettei kukaan korsto ole tullut penkomaan laukkua. Hyvin ja rauhallisesti on mennyt aina. Paikalliset esiintyjät ovat ilmaiseet pitelemättä kiitollisuuttaan esiintymismahdollisuudesta kiinntostuneelle festariväelle. Tuomari Nurmion, Riston ja 22-Pistepirkon kaltaisten vetonaula-artistien saamista hurmoksellista vastaanotoista huomaa, ettei Joutsenossa koe tälläista kovin usein. 

Tulkaa meiän festareille, siellä on ihmisen viti hyvä olla.

27.4.2014 20:39
Bookmark and Share