Kirsi Pitkänen: Kupla

Teosesittely:

Kupla on vuorovaikutteinen ja improvisaatioon pohjautuva performanssi, joka haastaa, härnää ja hämmästyttää katsojaansa. Sen ensiesitys oli Shanghain maailmannäyttelyssä 2010, jossa Pitkänen edusti Suomea ja esiintyi artistioppaana 2kk ajan. Esityksiä oli tuolloin 5 päivänä viikossa 6 tunnin ajan. Shanghain jälkeen teosta on esitetty mm. Japanissa, Portugalissa, Ruotsissa, Tanskassa sekä lukuisissa kulttuuri- ja taidetapahtumissa ympäri Suomea. Kupla on täysin ilma- ja vesitiivis, joten taiteilijalla on käytössään vain se ilma, mikä sen sisään puhalletaan. Pitkänen on varioinut esitystä erilaisten esiintymisasujen ja kuplan sisällä olevien tarvikkeiden kautta tuoden teokseen aina uuden ulottuvuuden.

Taiteilijaesittely:

Kirsi Pitkänen on Jyväskylässä asuva kuvataiteilija, jonka taide koostuu pääasiassa performansseista ja installaatioista. Pitkäsen performansseja on voinut nähdä useiden valtakunnallisten sekä kansainvälisten festivaalien ohjelmistoissa. Pitkäsen Julistaja-performanssi oli esillä kansainvälisen Anti-festivaalin ohjelmistossa 2006 ja 2011. Teosta on esitetty myös muissa Suomen kaupungeissa, erilaisissa kulttuuritapahtumissa sekä radiossa.

Vuonna 2015 Pitkänen toimi SLUSH-tapahtuman investorialueen vastaavana suunnittelijana ja toteutti alueelle valtavan 1800m2 kokoisen installaatiokokonaisuuden, joka koostui kierrätetyistä maalauksista, linjalangasta sekä uv-valosta.

Pitkäsen performanssit pohjautuvat usein vuorovaikutukseen ja improvisaatioon, installaatioissaan hänellä taas ovat aiheena usein ajankohtaiset ja yhteiskunnalliset teemat. Pitkänen haluaa teoksillaan saada katsojan osallistumaan ja toisinaan jopa olemaan osa teosta passiivisen tarkkailijan sijaan.

Taiteellisen työnsä ohella Pitkänen työskentelee Jyväskylän Kankaan alueen taidekoordinaattorina ja tarjoaa taidekonsultointipalveluita Art Impact-yrityksensä kautta kohteisiin, joissa halutaan hyödyntää taidetta osana muuta suunnittelutyötä.

Kirsi Pitkänen: Kupla

Kuvaaja: Luz Scherwinski